troponin testi

Troponin Nedir? Yüksekliği, Düşüklüğü, Normal Değerleri

Troponin nedir? Kalp ve iskelet kasında bulunan bir proteindir. Sadece çizgili kaslarda bulunur. Yani vücutta bulunan düz kaslarda yoktur. Bu protein 3 alt tipe ayrılır.

Bunlar Troponin T (TnT), Troponin I (TnI), Troponin C (TnC) olarak adlandırılır. Bunlardan her biri farklı görevlere sahiptir. TnT ve TnI özel bir formda sadece kalp kasında bulunur. Sadece kalpte bulunanlara kardiyak spesifik troponinler denilir ve cTnI ve cTnT şeklinde isimlendirilir.

troponin testi
Kalsiyuma bağlanan: TnC, inhibitör olan: TnI, tropomiyozine bağlanan: TnT

Bu yazımızda kalp kasında bulunması nedeniyle kalp ile ilgili ölçümlerde troponinler nasıl kullanılır? Yüksekliği, düşüklüğü, normal değerleri, testin ayrıntıları ile ilgili bilgilere değinmek istiyoruz.

Troponin Yüksekliği Nedenleri

Sonucun yülsek çıkması her zaman miyokard enfarktüsünün (kalp krizi) göstergesi değildir. Kalp kası hücre hasarına yol açan diğer koşullar, artmış kardiyak TnI düzeylerine katkıda bulunabilir.

Bu koşullar;

  • miyokardit,
  • kalp cerrahisi,
  • Unstabil (kararsız) angina,(kalbi besleyen damar tıkanması sebebiyle zaman zaman göğüs ağrısı olması)
  • konjestif kalp yetmezliği
  • böbrek yetmezliği
  • pulmoner emboli (akciğer pıhtısı)
  • bypass ameliyatı sonrası
  • anjiyoplasti sonrası
  • kokain kullanımı
  • kalp ritim bozukluğu
  • hipertiroidi
  • vaskülit
  • şok

Bu nedenle yüksek değerler saptandığında tanıyı doğrulamak için başka ek tetkiklere gereksinim vardır.

Troponin testi nedir?

Troponinler normalde kanda bulunmaz. Kalp krizi gibi kalp kası hasarı oluşturan durumlarda ise kana salınır. Bu nedenle troponin testi (cTnI ve cTnT) kalp yaralanması belirteci olarak kullanılır. Yani kalp krizi geçirip geçirmediğiniz ya da kalp kasında yaralanma olup olmadığı bu test ile anlaşılabilir. Unstabil anjina adı verilen kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklık nedeniyle göğüs ağrısı olması durumunda da troponinler yükselir.

Göğüs ağrısı olan hastalarda kalp sorunu düşünülüyorsa kardiyak spesifik troponinlerin (cTnI ve cTnT) değerlerine bakılır. Çünkü bunlar normalde kanda bulunmazlar. Test enjektörle kolunuzdaki toplar damarlardan alınan kan numunesiyle yapılır. Kalpteki hasar ne kadar fazlaysa kanda cTnI ve cTnT seviyeleri o oranda yüksek bulunur.

Kalp krizinden 3 ila 4 saat sonra kan değerleri yükselir. 15-24 saat içinde en yüksek seviyeye gelir. Kanda 7-14 gün yüksek şekilde kalabilir. Sonrasında yavaş yavaş düşerek normal seviyesine iner. Troponinlerle beraber kalp hasarını gösteren Ck-mb, miyoglobin gibi diğer bazı belirteçlere de bakılabilir. Fakat en doğru takip troponin testi ile mümkündür.

Troponinler ne zaman istenir?

Troponinler kalp krizinden şüphelenildiği zaman istenir. Genellikle hasta göğüs ağrısı şikayeti ile acil servise ilk geldiğinde yapılır. Test 6 saat sonra tekrar edilir. Tabiki EKG gibi tanıyı destekleyecek başka tetkiklere de gereksinim vardır.

Troponin normal değeri nedir? Troponin T kaç olmalı?

cTnT ve cTnI normalde de çok az miktarda kanda bulunur. Fakat bu o kadar azdır ki çoğu labaratuarda ölçülemez. TnT normal değeri <0,03 ng/mL olmalıdır. Bazı kaynaklar göre bu değer 0,01 ng/mL’dir.

TnT Referans Değeri: < 0,03 ng/mL (mcg/L)

TnI Referans Değeri: < ya da = 0.04 ng/mL (mcg/L)

(Bu referans değerleri 17 yaş üstü yetişkinlerde geçerlidir. 17 yaşın altındaki hastalar için referans değerler saptanmamıştır.)

Değerlerin bunlardan düşük çıkması düzeyin normal olduğunu gösterir.

Troponin nasıl düşürülür?

Altta yatan hastalık tedavi edilirse troponin 7-14 gün içinde düşerek normal değerlerine döner. Hastalık tekrarlarsa troponinler yine yükselir.

Benzer yazımız olan Bilirubin Nedir? Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Normal Değerleri Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kaynaklar:

https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/81767

Ayrıca kontrol et:

Proteinüri nedir

Proteinüri (İdrarda Protein Kaçağı) Nedir?

İÇİNDEKİLER MikroalbuminüriProteinüri Risk Faktörleri ve NedenleriProteinüri Belirtileri Nelerdir?Proteinüri Tedavisi Nasıl Yapılır? Proteinüri ya da idrarda …

22 Yorumlar

  1. Merhaba hocam troponin 30.1 cikti

  2. Hocam Troponin I 0.100 cikti
    normal mi yoksa bi siknti var mi?
    Tesekkurler..

  3. Hocam, Hs Troponin T 3.55
    Troponin I 0,100 normal mi acaba yoksa bi sikinti vat mi?
    Tesekkurler.

  4. Cocugumun troponini egzersizden sonra 300 cirina cikti gogus agrisiyla dr gittik hersey normal cikti bir hafta donra kontrole gittik yine normal dendi hersey ama bu yuksekligin sebebi nedir

    • Kas dokusunda da troponin bulunduğu için aşırı egzersiz sonrası böyle bir sonuçla karşılaşmış olabilirsiniz. Tabiki bunun kesin nedenini öğrenmek için doktorunuzla konuşmanız gerekmekte.

  5. Hocam benim tromponin İ değerim yüksek çıktı 0.56 ,0.64 en sonuncusu 0.50 çıktı EKG ve eko da herhangi birşey yok nedeni ne olabilir

  6. Troponin 5489 cıktı bunun sebebi nedir ?

  7. kalp ultrasonunda bişey yok dedi ekg de normal dedi ama troponin ı değeri 0.007 bı sıkıntı var mı ???

    • Troponin I normal değeri 0.04 ng/mL’ye eşit ya da bu değerin altındadır. 0.007 ng/mL de bunun altındadır ve normal sınırlardadır.

      • ama gögüs ortasında agrım ve nefes darlığı çekiyorum bunun nedeni reflü olabilir mi veya kas agrısı

        • ve şunuda eklemek istiyorum sürekli geğirme durumu miğdede sürekli gaz hissi ve çıkması oluşuyo yanmalar oluşuyo yemek yerken sırtımda ağrı yapıyo

        • Göğüs ağrısı durumunda mutlaka öncelikle kalple ilgili ayrıntılı incelemeler yapılmalıdır. Çünkü göğüs ağrısı hayati bir durumun sonucu olabilir. Göğüs ağrısı kalp ile ilgili nedenler dışında da ortaya çıkabilir. Reflü, akciğer problemleri ya da kas ağrıları ağrının nedeni olabilir. Yemeklerden sonra sırtta ağrı olması reflü ya da safra kesesi taşı kaynaklı olabilir. Tabi ki başka sindirim problemlerinin sonucu da olabilir. Özellikle yağlı yemeklerden sonra sırtta ağrı oluyorsa safra kesesi taşından şüphelenmek gerekir. Nefes darlığı ise kalp sorunları, akciğer problemleri ya da stres kaynaklı kas spazmları nedeniyle ortaya çıkabilir. Nedenin mutlaka araştırılması gerekir.

  8. İyi günler hocam, eşim göğüs kısmı ara ara bıçak saplanmış gibi oluyordu. annesi de kalp krizinden vefat etmişti. bunun için kardiyolojiye gittik şikayetini anlattı fakat doktor sigara içip içmediğini sormadı eşimde günde bir paket içtiğini söylemedi. ayrıca çalıştığı yer eksoz teknisyeni. kan ekg çekildi normal dedi kan ve eko istedi eko ya gün attılar. sonuçları internetten aldım. Kolestrol 234, Trigliserid 184, LDL kolestrol 174 ve Troponin I 0,1 olarak koyu renkte yüksek çıktı. sonucu göstermeye süre olduğu için çalıştığım bakanlık doktoruna gösterdim o da kalp spazmı geçirdiğini, vücudunun kalp krizi geçirmeye aday olduğunu, yürüyüş yapması ve sigarayı bırakması gerekir dedi. Hocam konunuzda uzman olduğunuz için sonuçları değerlendirmenizi rica ediyorum. ayrıca bu sonuçlara göre doktor sigara içtiğini anlayabilir mi? ben çok ısrar ettim bırakması için ama faydalı olamadım hocam.

    • Merhaba Çiğdem Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Göğüs ağrısı halen ara ara devam ediyorsa, özellikle sol kola, çeneye ve sırta yayılıyorsa hafife almayın ve mutlaka acil servise gidin.

      Sorunuza cevap vermeden önce eşinizin test yapılmadan önce 12 saat aç kalıp kalmadığını öğrenmek istiyorum. Çünkü trigliserid ve kolesterol değerleri yüksek görünüyor ve bu değerler gerçekten yüksek mi yoksa tok karına kan verdiğinden mi yüksek çıkmış bunu anlamak açısından soruyorum. Troponin I ve T bir de CK-MB 2-4 saat arayla tekrar bakıldı mı? Bu sorularımın cevabını öğrendikten sonra daha ayrıntılı olarak bilgi vermeye çalışacağım.

      • hayır Hocam kan aç karnına verildi. (12 ve 13 saat hiç bir şey yemedi) Dün semt polikliniğinde yapılan kan tahlilide yine aç karnına yapıldı sonuçlar aşağıdaki gibi çıktı bunlar koyu renkli çıkmış.
        Ort. Erit. Hem.Kon.(MCHC) 32.8
        Trombosit (PLT) 94
        Total Kolesterol 204
        Trigliserit 164

        Bunların yanında hocam eşim dediğim gibi günde bir paket sigara içiyor ve çalıştığı iş egsoz teknisyenliği bu değerlerin yüksek çıkmasında bunların yeri de olabilir mi? Açıklamalarınız da bundan da bahsederseniz eşime bunu söyleyip bak sigaradan da oluyormuş doktorumuz bunu kesinlikle bırakman gerektiğini söylüyor diyeceğim Hocam. Teşekkür ederim.

        • Sigara ve egzoz dumanıyla ilgili şunları söyleyrbiliriz.

          Sigara dumanı kolestelolün damar duvarında bitikmesine sebeb olmakta. Yine dil altından hızla emilen nikotin bu biriken kolesterolü parçalayarak damarda tıkanıklığa yol açabilmektedir. Sigara aynı zamanda iyi kolesterol HDL’yi düşürerek kalp
          krizi riskinde artışa sebep olabilmektrdir.

          Egzoz dumanı ise karbon monoksit içerdiğinden kandaki oksijen miktarını azaltarak kalp ritim bozukluklatına neden olabilir. Egzoz dumanında bulunan zehirli partiküller kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırarak kalp hastalığı riskinde artışa neden olabilmekte.

  9. Troponin l sonucu 0.76 çıktı nasıl iyimi kotumu bilgilendirirseniz memnun olurum teşekürler

  10. TROPONIN I 0,19 İKİ SAAT SONRA 0,12 CK-MB İKİSİNDEDE 1,1

  11. TROPONIN I. 0117 ÇIKTI SONUÇ YÜKSEK MI

    • Tn I değerinde yükseklik var gibi görünmekte fakat tek başına değerlendirilememektedir. EKG ve diğer kardiyak (kalp) enzim sonuçlarının (ilk ve 2-4 saat sonraki) birlikte değerlendirilmesi gerekir. Sağlıklı günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close