Lökoplaki ile diş etlerinde, yanaklarınızın iç kısımlarında, ağzınızın alt kısmında ve bazen dilinizde kalınlaşmış beyaz lekeler oluşur. Doktorlar, Lökoplaki nedenlerini bilemiyorlar; tütsüleri, dutları veya çiğnenmesi gibi tütünü gelişmesinin asıl suçlusu olarak görüyorlar. Lökoplaki genellikle tehlikeli değildir, ancak bazen ciddi olabilir. Çoğu lökoplaki lekeleri kansız (iyi huylu) olmasına rağmen, bazıları erken kanser bulguları gösterir. Ağız tabanında ve dilin altında […]
Lökoplaki ile diş etlerinde, yanaklarınızın iç kısımlarında, ağzınızın alt kısmında ve bazen dilinizde kalınlaşmış beyaz lekeler oluşur. Doktorlar, Lökoplaki nedenlerini bilemiyorlar; tütsüleri, dutları veya çiğnenmesi gibi tütünü gelişmesinin asıl suçlusu olarak görüyorlar.
Lökoplaki genellikle tehlikeli değildir, ancak bazen ciddi olabilir. Çoğu lökoplaki lekeleri kansız (iyi huylu) olmasına rağmen, bazıları erken kanser bulguları gösterir. Ağız tabanında ve dilin altında birçok kanser lökoplaki alanların yanında ortaya çıkar. Bu nedenle ağzınızda alışılmadık, kalıcı değişiklikler varsa diş hekimine gitmek en iyisidir.
Lökoplaki çeşitli görünümlerde olabilir. Belirtiler genellikle diş etlerinizde, yanaklarınızın iç kısımlarında, ağzınızın alt kısmında ve bazen de dilinizde oluşur.
Lökoplaki ortaya çıkabilir:
Tüylü lökoplaki adı verilen bir lökoplaki türü, öncelikle bağışıklık sistemi, ilaçlar veya hastalık, özellikle HIV / AIDS ile zayıflatılmış kişileri etkiler. Tüylü lökoplaki, dilinizin kenarlarında kıvrımlara veya sırtlara benzeyen bulanık beyaz lekelere neden olur. Ağızda pamukçuk ile sık sık karşılaşılır.
Bazen ağız kokuları zararlı olmadan sinir bozucu veya acı verebilir. Ancak diğer vakalarda ağız sorunları daha ciddi bir duruma işaret edebilir.
Aşağıdakilerden herhangi birisine sahipseniz dişhekiminize gitmeniz gerekebilir:
Lökoplaki nedenleri standart veya tüylü olmasına göre değişebilmektedir.
Lökoplaki nedeni bilinmemekle birlikte, çoğu durumda sigara içmek ve çiğneme gibi tütün kullanımı sorumlu görünmektedir. Dumansız tütün ürünlerinin normal kullanıcıları sonunda tütünü yanaklarından tuttuğu lökoplaki oluştururlar. Uzun süreli alkol kullanımı ve diğer kronik irritanlar da lökoplaki katkıda bulunabilir.
Tüylü lökoplaki, bazen oral tüylü lökoplaki olarak adlandırılır ve Epstein-Barr virüsü (EBV) ile enfeksiyon sonucu oluşur. EBV ile enfekte olduktan sonra virüs ömür boyu vücudunuzda kalır. Normalde virüs uyku halindedir, ancak eğer bağışıklık sistemi hastalıktan veya bazı ilaçlardan zayıflarsa, virüs yeniden kıllanabilir ve bu da kıllı lökoplaki gibi durumlara neden olabilir.
HIV / AIDS’li insanlar özellikle kıllı lökoplaki gelişebilirler. Antiretroviral ilaçların kullanımı olguların sayısını azaltmış olsa da, kıllı lökoplaki hala bir takım HIV pozitif kişileri etkilemektedir ve HIV enfeksiyonunun ilk belirtilerinden biri olabilir. Ağız kıllı lökoplaki görünümü aynı zamanda antiretroviral tedavinin başarısız olduğunun bir göstergesi olabilir.
Çoğu insan için, tütün veya alkol kullanımını durdurmak durumun temizlenmesini sağlar. Bu etkili olmazsa veya lezyonlar kanserin erken belirtilerini gösteriyorsa, diş hekimi size tedavisi için aşağıdakileri de içeren bir tedavi talimatı verebilir:
Lökoplaki tedavisi lezyon bulunması ve erken dönemde, küçük olduğunda tedavisinde en başarılıdır. Düzenli kontroller önemlidir, zira normal görünmeyenler için ağzınızı düzenli olarak kontrol eder.
Genellikle tüylü lökoplaki tedaviye ihtiyacınız yoktur. Durum genellikle semptomlara neden olmaz ve ağız kanserine yol açma olasılığı yüksektir.
Doktorunuz veya diş hekiminiz tedaviyi önerirse, antiviral ilaç asiklovir (Zovirax) veya antiretroviral ilaç zidovudin (Retrovir) gibi tüm sisteminizi etkileyen bir ilaç alabilir (sistemik ilaç). Veya uyguladığınız bir ilaç solüsyonunu podophyllum gibi ağzınızdaki lezyonlara (topikal ilaç) da kullanabilirsiniz.
Tedaviyi bıraktığınızda, kıllı lökoplaki beyaz lekeler dönebilir. Doktorunuz veya diş hekiminiz, lökoplaki yamaların geri gelmesini önlemek için ağzınızda yapılan değişiklikleri veya devam eden tedaviyi izlemek için her üç ayda bir takip ziyaretleri önerebilir.
Lökoplaki hangi dilde ne anlama geliyor kime sorsam beyaz damak diyor hangi kelime beyaz hangi kelime damak bilgi verirseniz sevinirim teşekkür ederim
Löko beyaz demek, damak latince “palatin” diye geçebilir Plakiyi bilmiyorum Vesselam